Ana içeriğe atla

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

  1. Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindikleri bilgi birikimlerini, arşiv belgelerini okuma, editörlük, diliçi çeviri, çağdaş Türk dilleri, Türk tiyatrosu, hikâye anlatıcılığı gibi uzmanlık alanlarıyla bütünleştirebilme yetkinliğine sahip Türkologlar, araştırmacılar ve bilim insanları yetiştirmek.

  2. Öğrencilere çevresel duyarlılık, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, kapsayıcılık ve esenliğin sağlanmasına yönelik sorumlu eylemlerde bulunma, eleştirel düşünme ve etik karar alma becerileri kazandırarak öğrencilerin sosyal sorumluluk ve toplumsal fayda konusundaki farkındalıklarını artırmak.

  3. Güncel bilimsel ve toplumsal ihtiyaçlara yanıt verebilecek ve öğrencilerin kariyer çeşitliliğini ve bilimsel yetkinliğini arttıracak şekilde yapılandırılmış, disiplinlerarası etkileşimi ve uzmanlaşmayı teşvik eden yenilikçi eğitim yaklaşımları geliştirmek ve uygulamak.

  4. Öğrencilerin sorun çözme, girişimcilik ve yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirmelerine, kuramsal bilgilerini uygulamalarla pekiştirebilmelerine ve yüksek istihdam edilebilirlik kazanmalarına olanak sağlayan üniversite-sektör iş birliklerini güçlendirmek.

  5. Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde yapay zekâ ve teknoloji çözümlerini etkin biçimde kullanıp dijitalleşme çalışmalarını sürekli ilerleterek günün gereksinimlerine cevap veren öğrenme-öğretme yöntemleri ile ölçme-değerlendirme teknikleri uygulamak.

  6. Ulusal ve uluslararası akademik değişim programları, ortak projeler ve çift diploma olanakları yoluyla bölümün uluslararası tanınırlığını artırmak ve akademisyenler ile öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımına olanak tanımak.

  7. Türk Dili ve Edebiyatının korunmasını, doğru bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve bu doğrultuda öğrencilere, akademik alanda sorunlara yerinde ve zamanında müdahale etme yetisi kazandırmak. 

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı, Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindikleri bilgi birikimlerini, arşiv belgelerini okuma, editörlük, diliçi çeviri, çağdaş Türk dilleri, Türk tiyatrosu, hikâye anlatıcılığı gibi uzmanlık alanlarıyla bütünleştirebilme yetkinliğine sahip Türkologlar, araştırmacılar ve bilim insanları yetiştiren bir programdır. 

Program, disiplinlerarası etkileşimi ve uzmanlaşmayı esas alan yenilikçi eğitim yaklaşımları geliştirmeyi ve üniversite-sektör iş birliklerini sürekli güçlendirmeyi hedeflemekte, güçlü uluslararası tanınırlık vizyonu doğrultusunda, uluslararası bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmektedir. 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, Türk Dili ve Edebiyatı alanında çok yönlü ve derin bilgi birikimine ve Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak akademik seviyede doğru ve etkili kullanma yeteneğine sahip; farklı edebi metinleri ayrıntılı biçimde anlama, çözümleme ve yorumlama becerisi edinmiş; araştırma yapma ve edindiği bilgileri bilimsel ölçütlere uygun biçimde sunabilme yetkinliği ile eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneği kazanmış; yürüttüğü temel ve uygulamalı araştırmalar ile Türk Dili ve Edebiyatı’nın alanlarıyla ilgili gerek Türk dilini gerek edebiyat tarihini ilgilendiren güncel sorunlara kolaylaştırıcı çözümler üreten; Türk dilinin ve edebiyatının korunmasını, doğru bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan ve bu doğrultuda akademik alanda sorunlara yerinde ve zamanında müdahale etme yetisine ve böylece çeşitli sektörlerde istihdam edilebilecek donanıma sahip bireylerdir.

Mezunlar, Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilirler; üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde yürütülen bilimsel projelerde görev alabilirler. Mezunlar ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, özel okul ve kurs merkezlerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev alabilirler.

Edindikleri yüksek nitelikli alan eğitiminin yanı sıra,

“Arşiv Belgelerini Okuma Sertifika Programı”nı tamamlamış olan mezunlar, arşivlerde ve Osmanlı arşiv belgelerinin bulunduğu kütüphanelerde,

“Editörlük ve Diliçi Çeviri Sertifika Programını” ve “Çağdaş Türk Dilleri Sertifika Programı”nı tamamlamış olan mezunlar, yayınevlerinde, gazete ve dergilerde, bünyesinde Türk dilleriyle ilgili çeviri faaliyeti gerektiren kurumlarda,

“Türk Tiyatrosu Sertifika Programı” ve “Hikâye Anlatıcılığı Sertifika Programı”nı tamamlamış olan mezunlar, reklam ajanslarında, medya kuruluşlarında, yaratıcı yazarlık atölyelerinde, TRT ve Kültür ve Turizm bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler.

Bu bölümün amacı,

  • Türk Dili ve Edebiyatının tarihi gelişimi ve güncel durumu hakkında bilgi sahibi olan; Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Çağdaş Türk Dilleri, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı alanlarında temel bilimsel kavramları ve araştırma yöntemlerini bilen,

  • Çevresel duyarlılık, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, kapsayıcılık ve esenliğin sağlanmasına yönelik sorumlu eylemlerde bulunabilen, eleştirel düşünme, girişimcilik, sorun çözme ve etik karar alma ve yaşam boyu öğrenme becerileri edinmiş,

  • Güncel yapay zekâ ve bilişim teknolojilerini kullanma becerilerine ve Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği bilgi birikimini, arşiv belgelerini okuma, editörlük, diliçi çeviri, çağdaş Türk dilleri, Türk tiyatrosu, hikâye anlatıcılığı gibi uzmanlık alanlarında geliştirebilme yetkinliğine sahip,

  • Türk Dili ve Edebiyatı alanı ile ilgili temel kaynaklara ulaşıp, onlardan etkin biçimde yararlanabilen, bir yabancı dilde temel bilgiye sahip, 

  • Kariyer hedeflerini belirleme ve kariyerini yönetme becerisine sahip, mesleki etik değerlere bağlı bireyler olarak ulusal ve uluslararası özel sektör ve kamu kuruluşlarında yönetim, bilimsel araştırma ve uygulama kademelerinde çalışabilecek yetkinliğe sahip 

Türkologlar, araştırmacılar ve bilim insanları yetiştirmektir.

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler,

PÇ-1) Türk dilini ses, şekil, anlam bilgisi ve söz dizimi bakımlarından inceleyebilecek, Türkçeyi doğru, anlaşılır bir şekilde kullanabilecek ve edindiği kazanımları aktarabileceklerdir.

PÇ 2. Türk Dili ve Edebiyatı’nın metinlerini başlangıcından günümüze kadar kullanılan tüm alfabeleriyle okuyabilecek ve filolojik ve edebi açıdan değerlendirebileceklerdir.

PÇ 3. Halk biliminin (folklor) temel kavram ve kuramlarını anlayabilecek, sözlü ve yazılı ürünleri değerlendirebilecek ve bu alanda derleme ve araştırma yapabileceklerdir.

PÇ-4) Disiplinlerarası bir yaklaşımla, farklı alanlarda edinmiş oldukları bilgileri sentezleyebileceklerdir. 

PÇ-5) Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindikleri bilgi birikimlerini, arşiv belgelerini okuma, editörlük, diliçi çeviri, çağdaş Türk dilleri, Türk tiyatrosu, hikâye anlatıcılığı gibi uzmanlık alanlarında geliştirebileceklerdir. 

PÇ-6) Türk Dili ve Edebiyatı alanında kullanılan bilgisayar ve yapay zekâ teknolojilerini literatür taraması yapmak, içerik ve kaynakça oluşturmak için etkin biçimde kullanabileceklerdir. 

PÇ-7) Türk Dili ve Edebiyatı ve ilgili alanlardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek, kariyer fırsatlarını değerlendirerek kişisel ve mesleki gelişim hedeflerini belirleyebilecek ve bu hedeflere ulaşmak için hayat boyu öğrenme stratejilerini kullanabileceklerdir.

PÇ-8) Bilimsel araştırmalarını ve mesleki faaliyetlerini yürütürken doğabilecek hukuksal sonuçları ve toplumsal etkileri dikkate alarak mesleki etik ilkeler, kalite standartları ile evrensel değerler doğrultusunda ve sosyal sorumluluk bilinci ve adalet duygusuyla hareket edebileceklerdir.

PÇ-9) Bireysel olarak ya da takımlarda etkin biçimde çalışabileceklerdir.

PÇ-10) Türk Dili ve Edebiyatı alanında güvenilir bilgi kaynaklarına ulaşarak literatür taraması yapabilecek ve akademik araştırma tasarlayıp yürütebileceklerdir.

PÇ-11) Türk Dili ve Edebiyatı’nın uzmanlık gerektiren konuları, teorileri, araştırmaları ve problem çözümlerini, bilimsel terminoloji kullanarak tüm paydaşlara sözlü ve yazılı olarak etkili biçimde aktarabilecek ve bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurabileceklerdir.  

PÇ-12) Türk Dili ve Edebiyatı alanında farklı dönem ve türlerde yazılmış temel eserleri tanıyabilecek, Türk dilinin tarihsel gelişimini temsil eden örnek metinleri okuyup çeviri yazı alfabesine aktarabilecek ve eleştirel bir yaklaşımla çözümleyebileceklerdir.

PÇ-13) Klasik ve çağdaş edebiyat metinlerini, edebi akımlar ve kuramlar çerçevesinde analiz edebilecek, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilecek ve yorumlayabileceklerdir.